Få en bedre søvn med afslappende musik

Søvnløshed kan have alvorlige konsekvenser, og det er et af de største problemer i Danmark. Det er en stor udfordring for den enkelte og for vores samfund.

Men der er heldigvis hjælp at hente. Forskning viser, at afslappende musik kan hjælpe folk med søvnløshed – helt uden bivirkninger.

Der findes et hav af forskellig afslapningsmusik og -lyde på nettet. Men det kan være svært at finde rundt i det store udvalg, og mange af de gratis lydfiler er ikke så afslappende, som man skulle tro.

Musik til natten

Afslappende musik og beroligende lyde kan hjælpe dig med at falde i søvn. Det er ikke kun en myte – det er faktisk forskning.

I en undersøgelse fra 2012 blev deltagerne spillet forskellige typer af musik, mens de sov. Deltagerne, der lyttede til afslappende musik, faldt hurtigere i søvn og sov længere tid uden at blive vækket af musikken. De oplevede også mindre søvnproblemer efterfølgende.

Konklusionen var, at afslappende musik er et effektivt supplement til traditionel behandling af søvnløshed.

Få tankerne det rette sted med afslapningsmusik og naturlyde

Søvnløshed kan skyldes mange ting, f.eks. smerter, nattesved, at du skal op for at tisse, at din partner snorker, eller at små børn vækker dig. Men heldigvis er der hjælp at hente. Forskning viser, at afslappende musik kan hjælpe folk med søvnløshed – uden nogen bivirkninger.

Så hvis bekymringer og tanker holder dig vågen om natten, kan du overveje at prøve noget afslappende musik, naturlyde eller hvid støj for at hjælpe dig med at falde i søvn. Der findes masser af forskellige muligheder online, så tag dig god tid til at finde den rigtige for dig. Og husk, at det er vigtigt at slappe af før sengetid og gøre alt, hvad du kan, for at gøre dit soveværelse til et roligt og afslappende miljø.

Dansk studie viser at musik hjælper dig med at sove bedre

I en undersøgelse offentliggjort i Cochrane Library af forskere fra Danmark forsøgte de at finde ud af, om musik havde en gavnlig indvirkning på personers søvnproblemer. Og det gjorde det.

Forskerne gennemgik flere tidligere undersøgelser om brugen af musik som søvnhjælp. Deltagerne i undersøgelserne var 314 personer, der havde svært ved at falde i søvn. Halvdelen af dem skulle lytte til musik, inden de skulle sove, mens den anden halvdel fik en placebobehandling. I 5 af de 6 undersøgelser rapporterede de, der lyttede til musik, at de oplevede en bedre søvn.

I Nordjylland hjælper Musik depressionsramte til en bedre nattesøvn

Ifølge en ny undersøgelse fra Nordjylland kan det at lytte til musik før sengetid hjælpe mennesker med depressioner til at sove bedre. Resultaterne er så positive, at Aalborg Universitetshospitals Depressionsafdeling er ved at afprøve det på patienter, der ikke er indlagt på hospitalet.

Denne type musik hjalp dem til en bedre søvn

Regndråber, der rammer vinduet, eller et klaver, der spiller i baggrunden, er to eksempler. Mange mennesker vil synes, at bestemte lyde eller musik kan være beroligende. At lytte til musik 30 minutter før sengetid kan være så afslappende for personer med tristhed, at det hjælper dem til at sove længere.

“Musikken virker beroligende på mig. Jeg falder hurtigere i søvn og sover bedre, når jeg lytter til den.”

I undersøgelsen brugte 51 personer programmet i fire uger og rapporterede, at det at lytte til musik før sengetid forbedrede søvnen med i gennemsnit 18 minutter.

Musik anbefales til både børn og voksne

Du kan hurtigt bruge musik til at hjælpe dit barn med at falde i søvn – selv voksne kan gøre det, og nogle søvneksperter anbefaler, at forretningsfolk, der rejser ofte rundt i verden, har afslappende musik på deres computer, som de kan falde i søvn til, mens de rejser. Det kan hjælpe dig med at sove, når du bor på hoteller over hele verden.

Musik har en smertestillende virkning, og den bruges derfor af tandlæger og personer med kroniske smerter. Musik kan ifølge undersøgelser minimere hjernens bevidsthed om ubehag, og hvis patienterne kan vågne op efter en operation med behagelig musik i ørerne, kan det reducere deres behov for smertestillende medicin med op til 50 %.

Der er ingen tvivl om, at musik kan have en gavnlig indvirkning på kroppen, selv når du har brug for at slappe af og give efter for at sove. Som følge heraf kan det være ganske gavnligt at lytte til musik for at falde i søvn.

Vi håber denne artiklet har hjulpet dig med at blive klogere på at musik kan hjælpe dig til en bedre søvn. Nu skal du igang med at finde det musik du kan lide, du kan evt. prøve at skrive afslappende musik i Google eller på Youtube. For at få en ekstra god søvn, kan du tage et kig på vores sovemasker her.